Ще приемат ли документ за антитела за вход в обектите със "зелен сертификат"?

Президентът Румен Радев посрещна министрите си с критики към част от мерките

24.10.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Промяна в мерките срещу Ковид-19 след среща при президента Румен Радев. След критики от държавния глава към правителството - кабинетът предлага връщане на малките ученици в клас, но само срещу масово тестване. Обмисля се и приемането на документ за антитела за вход в обектите със "зелен сертификат".

Президентът посрещна министрите си с въпроси и критики към част от мерките. Първата беше към "зеления сертификат".

"Когато кажа, че съм вас съм, означава, че съм готов да платя всички битки, за да защитим здравето. Начинът от въвеждане обаче търпи сериозни критики. На хората не беше дадено време да се адаптират. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт", категоричен е държавният глава.

Здравният министър отговори, че другата възможност - локдаун, няма да реши проблема.

"Този подход е без алтернатива. Критиките, че видите ли 20% и затова не е подходяща мярката - коя е подходяща? Локдаун и после пак локдаун", попита Радев.

Друга критика на президента - дистанционното обучение на децата.

"Очаквам връщане на децата в училище", отсече президентът.

От кабинета отговориха - мярката е въведена заради високия брой заразени през последните седмици в сравнение с началото на учебната година.

"Около 100 деца на ден бяха положителни, сега тази седмица са 500 бройки на ден", коментира министърът на образованието проф. Николай Денков.

Решението – малките ученици ще се върнат в клас до 10 дни, но при въвеждане на масово тестване на входа на училищата. А мярката получи "зелена светлина" за средства от финансовото министерство.

"Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка с носа на детето. Има щадящи тестове, като близалка или слюнка. Ако родителите с съгласни - това е начин за безопасна среда", заяви Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
11 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Има не малък процент хора, които са преболедували Ковид, нямат тест, защото или са го направили прекалено късно или въобще не са пускали такъв (за да не ги карантинират напр.). След време имат антитела, които обаче не се зачитат.Как ще накарате един човек, който скоро е изкарал вируса, още не се е възстановил, за кратък срок след боледуването да се ваксинира. Нали ще му се срине съвсем здравето. Да не говорим, че на някои хора ваксината им е противопоказна!Нямате право на такива крайни мерки ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
25 rate up comment rate down comment 0
Димитър Г.
преди 2 години
Някой по-умен от мен да ми обясни логиката, с която НЕ се издават сертификати поне за няколко месеца на преболедували хора с антитела, които дори не могат да бъдат преносители на вируса, а хора, които вчера им са били ваксината и ще отнеме известно време, преди да изградят антитела - днес вече могат да ходят да разнасят вируса нагоре-надолу законно. Абсолютно никаква логика !!! Стадо овце сте всички властимащи !!! Дори по-лошо, ако разбирате и си мълчите !!! А, забравих, че затова са маските ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 0
Милен
преди 2 години
Тест за антитела не само потвърждава преболедуване, но и доказва наличието на антитела с изграден имунитет, но не се признава! Но за позитивен ПСР и антигенен тест които не са 100% ефективни и не показват наличието на антитела, се тълкува за валиден, че си преболедувал и ти дава 12 месечен зелен сертификат! Къде е логиката? Според вас, кой тест от тези три е най точен че сме боледували? Тук не говорим за защитата от антитела, а за огромен пропуск в системата на диагностиране! Сигнализирай за неуместен коментар