Радев: Бих свикал КСНС, но не виждам конструктивни и ясни позиции от партиите

Те броят гласове, а не заразени хора, смята държавният глава

22.10.2021 | 18:10 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Бих свикал КСНС, но не виждам конструктивни и ясни позиции от партиите

Очаквам конструктивни и ясни позиции от партиите, за да има какво да обсъждаме. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложението да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по повод пандемията от Ковид и мерките в нашата страна.

Президентът посочи, че би свикал среща, но при ясни позиции, съобщи БТА. 

"Не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да организират протести, други - да подкрепят тайно и да разпалват протестите, други просто не казват нищо", заяви президентът по повод въведените ограничения, свързани с пандемията. "Всички са изплашени от това, което става, но никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция", добави той.

"Много от партиите в момента броят гласове - ще вземат ли, или ще загубят гласове, ако обявят ясна позиция. Не броят хора, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора всеки ден умират. Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството. Да, подлежи на критика в някои аспекти - за начина на въвеждане на тези мерки. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари, висока степен на заболеваемост и на починали хора. Не трябва да го допускаме", призова държавният глава.

Той отбеляза, че отдавна има ваксини, всеки ден хората са били призовавани да се ваксинират. Президентът даде пример с Белгия, където с над 80 на сто ваксинирани пълнолетни граждани всичко е отворено.

"Призовава се за ваксиниране, но трябва да има ясното разбиране какви могат да бъдат последствията от пандемията", заяви Радев. Той определи като изключително тревожна обстановката с епидемията в Румъния. 

Снимка: Bloomberg L.P. (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК