Ръст на случаите трафик на хора

Годишно стотици българи попадат в подобни престъпни схеми с цел сексуална или трудова експлоатация

21.10.2021 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Случаите на трафик на хора не намаляват. Годишно стотици българи попадат в подобни престъпни схеми с цел сексуална или трудова експлоатация.

Трафикът на бременни жени с цел продажба на новородените им деца също е доста разпространена форма на престъпление у нас. Продажбата на бебета от бедни и особено социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с бедността.

Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда, всяка година, е между 60 и 100 души, но поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или се отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.

С настъпването и достъпността на технологиите, много по-лесно може да бъде осъществен пряк контакт с хора, които да бъдат привлечени в потока за трафик на хора.

Един от най-често срещаните методи за принуда е, чрез емоционална привързаност. Чрез него трафикантите умело успяват да омаят своите потенциални жертви, чрез мили думи и силни обещания. Това обясни в предаването "Директно" Росица Янева, секретар на регионалната Комисия за борба с трафика на хора в Бургас.

По думите ѝ пандемията е довела до осезаем ръст на вътрешния трафик, заради ограничителните мерки за пътуване.

България продължава да е държава на произход на много от жертвите на трафик в Европа, коментира още Янева.

Вижте целия разговор във видеото.