Нови скандали в парламента заради състава на ЦИК

Този път причината е разпределението на квотите в комисията

21.03.2014 | 17:06 Редактор: Боян Христов
Нови скандали в парламента заради състава на ЦИК

Очаквам БСП да ревизират решението си за ЦИК, иначе ще вземем по-крайни мерки в тази насока”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера мнозинството в парламента остави ГЕРБ не само без председател, но и без заместник-председател в комисията, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на номинираната от партията Маргарита Златарева. 

БСП и ДПС се ядосаха на президента Росен Плевнелив заради указа, с който назначи състава на ЦИК, докато депутатите обсъждаха решение, с което да му предложат как да разпредели броя на членовете между отделните партии.

В крайна сметка държавният глава ги изпревари и назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

„Тези партии, които много ласкателно се наричат управляващи, не са победили на избори и сега се опитват служебно да ги спечелят“, коментира днес от Брюксел Бойко Борисов. 

Той беше категоричен, че на ГЕРБ се полага зам.-председател или председател в ЦИК като най-голяма политическа сила. Борисов добави, че не се е чувал с президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ е запознал ръководството на ЕНП в лицето на Джоузеф Дол и Антонио Лопес със ситуация, която предизвика спор.
 
 „ Доколкото знам, вече е уведомен и Мартин Шулц. В Европа винаги се дава толерантност към опозицията”, заяви Борисов и припомни, че именно Шулц, който е от Партията на европейските социалисти, е председател на Европейския парламент.
 
Искам да им напомня, че на политическите състезания има победители и победени. Победителите не са само, за да управляват, а да бъдат представлявани  с определени квоти в определени комисии и в цялостното управление на държавата, добави Борисов. 

В началото на днешното пленарно заседание се очаква от ГЕРБ да внесат за втори път своята кандидатура за заместник-председател на Централната избирателна комисия.

На въпрос, ако остане комисията с едни член по-малко, дали ГЕРБ ще оспорва резултатите от изборите, Борисов отсече: „Категорично“.

Въпреки че според Изборния кодекс ЦИК трябва да има двама заместник-председатели, тя остана само с един заради отказа на мнозинството да избере кандидата на ГЕРБ.