С. Лазаров: Ако се установи, че имам вина, ще си ходя

„Един от ранените колеги при операцията ми каза: „Шефе, там ни чакаха"!

21.03.2014 | 16:45 Редактор: Боян Христов
С. Лазаров: Ако се установи, че имам вина, ще си ходя

"Ако съм допуснал някаква грешка, взимам си папката и ще си ходя. Установят ли се пропуски, грешки, вина, ще има оставки за всеки един, установи ли се вина и към мен, ще си поема отговорността”.

Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод на операцията в Лясковец на 14 март, когато психично болният Петко Петков уби спецполицай и рани други трима.

„Един от ранените колеги при операцията ми каза: „Шефе, там ни чакаха"! Има ли смисъл повече да коментирам. Защо и кой ги е пратил тези, които са издънили операцията, грубо казано, е друга тема. Оставям това на тяхната съвест и на компетентните органи. Времето ще покаже, не искам да се ангажирам и да давам оценки", добави Лазаров.

„Длъжни сме да проверим всичко. Така както МВР проверява всички версии и абсолютно всички детайли по цялата операция. Там, където има данни за престъпление, ще бъдат предоставени на прокуратурата. Установят ли се пропуски, грешки, вина и така нататък. Първата отговорност съм я поел вече, отидох на място и приключих операцията без проблеми", добави още главният секретар.

Както Dnes.bg писа, зам.-министърът и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха изслушани във вътрешната парламентарна комисия за случая тази седмица.

При изслушването се оказа, че причината да се стигне до убит спецполицай са двама служители от криминалния сектор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, които са отишли да снимат къщата на Савов, без обаче да имат разрешение от когото и да било и дори са допуснали Савов да ги види.

Единият от двамата е Павел Ангелов, бивш бодигард на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, стана ясно по време на изслушването.

Двамата криминалисти са отишли до къщата на Савов на 13 март, ден преди операцията. Те са били цивилни и целта им е била да направят снимков материал на жилището на стрелеца, въпреки че повторно заснемане не е било разпоредено.

Зам.-министърът обеща, че след като приключи пълната проверка по случая, ще има уволнени служители.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък призна, че операцията е провалена, макар че е била много добре планирана предварително, в пълен синхрон между отделните звена и всички участници в нея са били инструктирани.

Срещу двамата служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново вече започна дисциплинарно производство за извършени тежки нарушения, довели до компрометиране на операцията.