Започва разтоварването на "Vera Su"

Операцията ще отнеме 3-4 дни

18.10.2021 | 20:26 Редактор: Теодора Патронова
Започва разтоварването на

Започна изпълнението на одобрения спасителен план по разтоварването на заседналия товарен кораб "Vera Su". Операцията ще отнеме 3-4 дни.

Отново е бил извършен водолазен оглед на района на инцидента и корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер "GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпусът на плавателния съд.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно, е в рамките на няколко дни. Ще се работи на 24-часов режим. Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара са спазени, съобщиха от Министерството на транспорта.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК