Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици за 8 млн. лв.

Няма документи и регистри, съобщи министърът на образованието Николай Денков

18.10.2021 | 10:19 Редактор: Тодор Петров

Милиони левове са било източени за десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, показва проверка на Министерството на образованието и науката. За почти 8 млн. лева, платени от министерството на дружеството ''Ученически отдих и спорт'' (УОС) за период от 2 години няма нито документи, нито регистрации на учениците в базите на дружеството. 

Скандалните разкрития бяха направени от служебния министър на образованието Николай Денков.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН. Не са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

От МОН уточняват, че злоупотребите, установени в "Ученически отдих и спорт" ЕАД, нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно". В случая ставало дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН.

 

Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до  1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска. 

"Факт е, че базите са затворени и в тях не се настанява нито един човек в периода, в който се посрещат ученици", посочи министър Денков.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, включително учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН в УОС през август т.г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период. Заради споменатата „грешка“ в резервационната система УОС възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв. 

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество, съобщиха от МОН.

Вижте още по темата в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
mdamm
преди 2 години
боко-стайл, нещо сте изненадани? Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 години
Всеки точни откъдето намери в тая държава. Манталитета ни е продажен, затова и няма да се оправим. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
petrozza
преди 2 години
Кое е това "дружество"? Страшни сте, както винаги ... Сигнализирай за неуместен коментар