Съмнително месо: Птицевъдите настояват за специален контрол върху пилешкото

До българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела

16.10.2021 | 09:12 Редактор: Теодора Патронова
Съмнително месо: Птицевъдите настояват за специален контрол върху пилешкото

Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с пилешко месо от Полша. От бранша имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е на дъмпингови цени. След настояване, продължило цяла година, птицевъдите получиха обещание от земеделското министерство и за допълнително подпомагане с три милиона лева. 

В коронокризата цените на фуражите скочиха със 70%, а те формират 60 на сто от себестойността на пилешкото.

"И се получава така, че от края на миналата година колегите продават на загуба, под себестойност", каза Даниел Бозанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

След година преговори с Министерството на земеделието, храните и горите вече има 3 милиона лева към схемата за хуманно отношение към птиците, но има и отказ от Държавния резерв за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по ниски цени.

"Тъй като казват, че се отпускат само при кризисни ситуации, а реално нас не ни водят в кризисна ситуация", каза Бозанков.

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

"Те имат огромното производство и по-ниското качество го засилват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и обикновено това месо, което влиза от там, много често е със салмонела", обясни той.

Има и проблем с липсата на контрол. "От време на време затягат контрола, от време на време го отпускат, не ни е напълно ясно защо се случва това", допълни Бозанков, цитиран от БНР.

Обещанието от агроведомството е, че от понеделник този мониторинг ще бъде в сила и ние очакваме да има такива спрени пратки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК