Кметовете са притеснени за общинските бюджети

Ако държавната финансова рамка за 2022г. не бъде приета до края на годината, това ще създаде сериозни проблеми

12.10.2021 | 22:30 Редактор: Калина Донкова

Вероятността до края на тази година да няма приет държавен бюджет за следващата, може да се окаже сериозен проблем за общините у нас. Това коментира в предаването "Директно" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

При такава хипотеза, за месец януари 2022г., общините ще разполагат със същия бюджет като януари 2021г. Разходите обаче сега са много по-големи, каза тя. 

"Със сигурност ще бъде много трудно и голямо предизвикателство, предвид ръста на цените на енергоносителите, от там на хранителните продукти, на горивата и транспортните разходи", подчерта Георгиева.

Тя изтъкна, че засега парите за зимното почистване не са застрашени, но заради ръста на цените на всички стоки и услуги, транспортът на учениците например, ще струва двойно по-скъпо на общините. 

От НСОРБ се надяват след поредните за тази година извънредни парламентарни избори, да бъде структуриран редовен кабинет.

"Очакваме да има отсрещна страна, с която да можем да разговаряме за по-дълга перспектива и да проведем преговорите за Бюджет 2022, които по закон ние провеждаме с правителството", коментира още Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото.