Ето как може да проверим дали фигурираме в подписките в подкрепа на кандидатите

6-ма кандидати се борят за "Дондуков 2" на изборите

07.10.2021 | 20:00 Редактор: Теодора Патронова
Ето как може да проверим дали фигурираме в подписките в подкрепа на кандидатите

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи, като срокът за това е до 12 октомври и до тогава тези регистрации ще продължат. Това съобщи на редовния брифинг на ЦИК днес говорителят Росица Матева.

Светозар Томов добави, че до момента за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета. По думите му очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидат- президентски двойки, информира БТА.

Росица Матева съобщи, че от два дни има възможност гражданите да проверят на интернет страницата на ЦИК дали имената им фигурират в подписките на партии и коалиции в подкрепа на техните кандидати. Ако установят, че данните са там, без да са давали своята подкрепа, могат да подадат жалба директно в Комисията за защита на личните данни.

Освен това по електронен път в служба ГРАО избирателите вече могат да подават в срок до 30 октомври заявление за гласуване по настоящ адрес, както и да проверят в коя секция са включени да гласуват.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК