Асен Ангелов: Бизнесът започва да наема все повече работници

Ако се стабилизира пазарът на труда в България, ще се стабилизира и икономиката, категоричен е шефът на Агенцията по заетостта

13.03.2014 | 09:12 Редактор: Ралица Пейчева
Асен Ангелов: Бизнесът започва да наема все повече работници

„Бизнесът започва да наема все повече работници. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари - 12.2%, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на нови служители“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

По данни на оглавяваното от него ведомство, през миналия месец в бюрата по труда са заявени 13 136 свободни работни места, което е с 1500 повече от януари и с 1720 повече от февруари 2013 г.

Според статистиката броят на регистрираните безработни у нас през февруари са 400 943 души. Намалението е само с 290 души спрямо януари, но по думите на Ангелов трендът от 6-месечен непрекъснат ръст на безработицата започва да се обръща.

„Ако се стабилизира пазарът на труда в България, ще се стабилизира и икономиката“, категоричен е шефът на Агенцията по заетостта.

Младежката безработица остава сред един от основните проблеми, уточни още той. Именно по това перо през тази година ще бъдат осигурени допълнително 100 млн. лева. Националният план по заетостта предвижда предоставяне на пари за работодатели, които разкриват работни места за младежи до 29 години.

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България повечето хора до 24 години, които са регистрирани в бюрата по труда са без квалификация, но има и много безработни висшисти“, обясни Ангелов. Той уточни, че в агенцията тече и подготовка на служителите, които ще работят с младежите, тъй като хората до 29-годишна възраст не са „стандартна целева група“ и с тях се работи по-специфично.

Относно субсидираната заетост, Ангелов беше категоричен, че това не е ефективен метод за справяне с безработицата. „Това е краткосрочна мярка и не води до устойчиви резултати. В момента от всички 2.2 млн. наети на трудови договори българи, само 42 000 са със субсидии от бюджета или Брюксел. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година“, посочи шефът на Агенцията по заетостта. Според него причините за намалението са две. От една страна това се дължи на по-малкото средства, отпуснати от хазната, а от друга – реалната икономика е успяла да осигури повече работни места.