Проф. Пенка Петрова отговори на проф. Чорбанов: Няма българска ваксина срещу Ковид-19

"По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО", каза тя

27.09.2021 | 14:53 Редактор: Георги Донков
Проф. Пенка Петрова отговори на проф. Чорбанов: Няма българска ваксина срещу Ковид-19

Доста сме далеч от създаването на ваксина и не трябва да чакаме българската. По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО. Това каза директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова пред БНР.

Така тя влезе  в противоречие с директора на департамент “Имунология" в института и бивш депутат от ИТН - проф. Андрей Чобанов, който заяви, че на 5 октомври ще бъде представен препаратът.

Според проф. Петрова имунологът ще представи единствено научните данни за инвитро тестове към клетъчни линии на световен конгрес по имунология. По думите ѝ, засега няма истинска ваксина, която да може да се тества, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания. 

"Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания", посочи тя.

"Аз наистина се учудвам на това, което се случва у нас. Ако бяхме достигнали нивото на ваксиниране на страните от Европа, можеше да започнем да отпускаме мерки. В Норвегия вече всички мерки са свалени, само че те имат над 75% ваксинационно покритие. В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население", коментира проф. Петрова по повод на слабия напредък на ваксинационния процес и настроенията срещу мерките. 

"В България Ковид-19 се оказа много смъртоносно заболяване", подчерта микробиологът и изтъкна, че смъртност от 4% е огромна за нашата страна.

Проф. Петрова смята, че имунният отговор при преболедували е доста стабилен, но намалява с времето и "може би в продължение на година-две той ще се запази".

Относно третата доза ваксина проф. Петрова отбеляза, че лабораторно изследване на антителата би показало дали има отслабен имунен отговор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК