Не могат да разтоварят заседналия край Камен бряг кораб

Товарът не е опасен за морската среда, но там е защитена зона

24.09.2021 | 17:30 Редактор: Искра Ангелова

Операцията по прехвърлянето на товара от заседналия край Камен бряг кораб не може да започне.

Първоначалният план плавателният съд да бъде разтоварен чрез плаващ кран и баржа засега пропада. Това съобщи изпълнителният директор на агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров. 

Причината - мястото е плитко и там не може да застане друг кораб. Заседналият е натоварен с 3000 тона азотен тор. За да може да бъде издърпан, трябва да бъде свален поне половината товар, което означава 1 500 тона. 

На кораба цялото гориво е складирано във вътрешни цистерни в машинното отделение, за да няма опасност от разлив. Ако времето се влоши, операцията може да се окаже невъзможна и корабът ще се разбие в скалите.

"Тъй като няма място за двата кораба да застанат един до друг - фирмата, която се занимава с аварийно процедурните работи, предложи част от товара да бъде разтоварен в морето. Товарът не е опасен за морската среда, но там е защитена зона. И то толкова близо до брега в такива количества Министерството на околната среда и водите не е съгласно, пък и ние не сме съгласни и смятаме, че трябва да се потърсят други варианти", сподели кап. Петров.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК