НСИ: Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Те нямат право да искат лична карта, шофьорска книжка или паспорт

24.09.2021 | 12:42 Редактор: Здравко Черкезов
НСИ: Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис. Това увериха от Националния статистически институт (НСИ).

"Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис", категорични са от НСИ.

Преброителите нямат право да изискват лична карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

"Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването", алармират от НСИ и уточняват:

"Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. Маските им са сини и брандирани с "Преброяване 2021". В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК