Защо загина подполковник Терзиев? Обявяват данните от "черната кутия"

Министър Панайотов ще разясни обстоятелствата около падналия изтребител

24.09.2021 | 07:00 Редактор: Тодор Петров
Защо загина подполковник Терзиев? Обявяват данните от

Резултати от проверката за авиоинцидента с падналия МиГ-29, при който загина подполковник Валентин Терзиев, ще обяви днес министърът на отбраната Георги Панайотов. 

Ще бъдат дадени повече подробности за всички действия, предприети от министерството и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата около падналия изтребител. "Черната кутия" на изтребителя беше разчетена в Русия. 

Междинният доклад посочи, че причината за инцидента е пространствена дезориентация на пилота, както и че ръковоството при стрелбите е оценило неправилно риска при маневрата, тъй като са продължили насочването на пилота въпреки високата скорост на мишената. 

При обявяването на резултатите от проверките днес ще присъстват началникът на отбраната, командирът на Военновъздушните сили, директорът на Служба "Военна полиция", както и представители на 3-та авиационна база "Граф Игнатиево" и на Дирекция "Правно-нормативна дейност в отбраната". 

Покана за участие е отправена и към жената до подполковник Терзиев - Димитрина Попова. Пилотът на изтребител МиГ-29 загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия над морето край Шабла.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК