След трагедията в Айтос: Слагат камера за скорост, камионите ще минават през Ришкия проход

Шофьорите на тежкотоварни камиони негодуват, удължава им се маршрутът

23.09.2021 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева

След протестите в Айтос заради тежкия инцидент с три жертви по опасния участък ще бъдат поставени изкуствени неравности и стационарна камера за контрол на скоростта. Мобилни кантари вече теглят камионите, които до началото на зимата ще преминават през Ришкия проход.

При контролния пункт до Руен проверките за тежестта на тежките камиони са масови.

"Към настоящия момент не можем да дадем точна статистика, но се проверяват доста товарни автомобили през тези кантари. Технологията позволява да се преместват, но се обхваща маршрутът на движение на товаропотока в посока Айтос", обясни началникът на отдел „Охранителна полиция" - Бургас Неделчо Рачев.

"Ние следим за претоварване по осите. Съгласно Наредба 11 следим за осовото натоварване, габарита и общата маса, а в момента - по осите", добави гл. инспектор Марин Колев.

Комисия обследва трасето, за да се избере най-подходящото място за поставяне на нова стационарна камера за контрол на скоростта. Дотогава четири екипа на "Пътна полиция" следят скоростта с мобилни камери. 

"Имаме няколко места, които сме набелязали, че може да бъде поставена тази камера, но с цел обединяване на институциите АПИ и МВР, ще се вземе окончателно решение. Маркировката в района също ще бъде обновена. А до зимния сезон, камионите над 12 тона ще се отклоняват през Ришкия проход", добави началникът на ОУП Бургас инж. Митко Порязов.

Шофьорите негодуват, че не се оправя инфраструктурата.

"Това не е добре, никак не е добре. В момента губим, защото не можем да минем през Айтос. Сега ще минаваме през Шумен и Карнобат", възмущава се Петър Колев.

Решението и според шофьори и според жителите на Айтос е изграждането на обходен път. Първото заседание за задвижване на проекта ще бъде през октомври при областния управител на Бургас.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК