Царският орел е прострелян с ловно оръжие, близо са до откриването на бракониера

Вече втори ден състоянието на защитената птица е тежко

23.09.2021 | 14:25 Редактор: Жаклина Иванова

Вече втори ден състоянието на простреляния царски орел край Ямбол е тежко. Ветеринари се борят за живота на защитената птица.

Орелът е настанен в спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Птицата е простреляна с ловно оръжие, най-вероятно от бракониери. При прегледа се установява, че освен счупвания, има и 16 ловни сачми в тялото.

"Птицата е изключително изтощена, с фрактура на лявото крило. Като направихме рентген се видя, че е простреляна и има 16 сачми в тялото. Всички от тях са близо до кости, до гръбначния стълб", обясни Стефка Димитрова от "Спасителен център за диви животни".

Простреляната птица намират от Дружеството за защита на животните. При проследяване на сложения към нея GPS предавател, виждат, че тя повече от ден не се движи. Te oтиват на мястото и я откриват простреляна.

"Мислехме, че е изнемощяла. Оказа се по-лошо - отстреляна. За съжаление, това не е единичен случай. За последните няколко години имаме 4 намерени простреляни царски орела. А популацията е изключително малка. В България има не повече от 100 птици, а 4 простреляни за няколко години са много", сподели Стойчо Стойчев от Дружество за защита на пиците.

Все още е трудно да се каже дали птицата ще успее да се възстанови напълно.

"Надяваме се, че ще оживее. Птицата е в лошо състояние, но засега поне се храни. Това ни дава надежди", обясни Димитрова.

Подаден е и сигнал към прокуратурата.

"Благодарение на предавателите имаме изключително точни данни, дори знаем приблизителния час на прострелване. Това се случва в светлата част на денонощието, в ловен ден. Предполага се, че лесно може да се открие кой е имал бележка за лов. Знае се ловната дружина. Съответно до няколко метра може да се определи мястото на прострелването", добави Стойчев.

Ако бъде установен човекът, прострелял царския орел, той може да получи наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 20 000 лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК