България се преклони пред паметта на Патриарха на българската литература

Навършват се 100 години от смъртта на Иван Вазов

22.09.2021 | 14:25 Редактор: Георги Донков

Днес се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература - Иван Вазов. И тази година гробът на Вазов зад църквата "Св. София" беше отрупан с цветя на признателност и почит.

През целия ден тук идват хора, които отдават почит пред големия писател. А актьори от трупата на Народния театър организираха шествие от сградата на театъра до гроба на поета. Те поставиха венци и цветя и бяха категорични, че словото на Иван Вазов е непреходно, а неговите послания - вечни.

"Неговото слово не само е непреходно, но той е будител в истинския смисъл на думата. "Стресни се, племе закъсняло. Живееш ли, мреш ли, ти не знаеш. След теб потомство идва цяло, какво ще да му завещаеш?". Ето това са негови безсмъртни неща", каза пред камерата на Bularia ON AIR един от почитателите на поета.

"Няма някой такъв патриарх на българската литература, на българския дух да е поканен в Народното събрание по някакъв повод да изнесе реч. Няма такъв случай. Тогава, преди 100 години, този човек е поканен. И той там казва нещо, което е: Работете в братска обич, с единени сили, за да е жив българският Бог", сподели директорът на Народния театър Мариус Донкин.

В къщата-музей на Иван Вазов е организирана временна експозиция, посветена на годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература. Кулминацията на честванията е тази вечер в Народния театър, когато за втори път ще бъде връчена наградата за духовен принос на името на Иван Вазов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК