Законът за етажната собственост - пречка пред създаването на зелени сгради

Сертифицираните зелени сгради в България са едва 10 на брой

08.03.2014 | 18:26 Редактор: Елена Кирилова
Законът за етажната собственост - пречка пред създаването на зелени сгради

Една от основните пречки пред строителството на зелени сгради е Законът за етажната собственост, който е свързан с обновяването на сградите, твърди архитект Николай Гълъбов. Строителството на сгради с почти нулево потребление на енергия трябва да стане факт до 2021 г., сочи европейската директива за енергийна ефективност.

80 на сто от европейците днес живеят в урбанизирани територии. Въпреки че градовете заемат едва 2% от територията на Земята, те изразходват 75% от енергията. Демографският натиск ще налага сградите да бъдат по-умни, по-зелени и по-ефективни.

Сертифицираните зелени сгради в България са едва 10 на брой. Една от основните причини те да не са атрактивни у нас е по-високата им цена, посочва Гълъбов.

По думите му зелените сгради могат да понижат потреблението на електроенергия с до 50%, въглеродните емисии с до 40%, а твърдите отпадъци - с до 70%.

Законът за етажната собственост обаче предвижда, че две трети от живущите в една сграда трябва да дадат съгласието си, за да може тя да бъде обновена по зелените стандарти.

До 2020 г. всички новопостроени сгради в Европа трябва да са с почти нулево потребление, припомня Гълъбов.

По негови думи това означава, че сградите на бъдещето ще са с много по-дебели изолации и над 50 на сто от енергията, консумирана в тях ще е от ВЕИ. Това автоматично означава, че парите, инвестирани в една такава сграда, бързо ще бъдат възстановени.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!