Получаваш безплатни лекарства за Ковид-19, ако си преминал през някоя от зоните

В цялата страна има общо 50 такива

17.09.2021 | 19:14 Редактор: Юлия Христова

Здравната каса ще поема домашното лечение на болните от Ковид-19. Пациентите ще могат да се възползват от безплатни лекарства, изследвания и рентгенови снимки. Условието е да са с леки и среднотежки симптоми и да са преминали през т.нар. "Ковид зони".

Верджиния е преболедувала Ковид-19 през април. Въпреки че се е лекувала вкъщи, е платила над 200 лева за лекарства.

"Общо взето не са евтини лекарствата, така че за хора, които са като мен пенсионери, са значителен разход. Защото все пак се лекуват 2 седмици. Аз понеже живея и в чужбина и там също имам здравно осигуряване, там то поема част от лекарства, там си правя сериозни изследвания, които нищо не плащам. Тук Здравната каса и здравното осигуряване е доста символично", каза тя. 

Няколко месеца по-късно домашното лечение на болните от Ковид-19 се поема от Здравната каса. За да получат безплатни лекарства обаче, пациентите задължително трябва да се преминали през някоя от Ковид зоните.

"Тези лекарства по общия ред, който е за всички останали лекарства тях ги има в списъка и на една рецепта може да се изписват до три медикамента, тоест тук става въпрос за еднократни рецепти. Това са няколко групи лекарства антибиотици, бронхоксин, дексаметазоин и т. н. три от тях могат да се изписват на един път", обясни заместник-министърът на здравеопазването  д-р Димитър Петров.

Основният проблем за пациентите е, че личните лекари няма да могат да изписват безплатни лекарства по новата пътека.

"По отношение на джипитата, те няма проблем да лекуват Ковид болни, дори това си е тяхно задължение, но те обикновено лекуват по-леки случаи, при които няма нужда от тези лекарства", допълни той. 

В цялата страна има общо 50 Ковид зони.  В тях работят лекар и медицинска сестра и те ще имат право да изписват безплатните лекарства.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК