Под карантина с отрицателен тест? Грешка в системата оставя учител и съпругата му вкъщи

Карантината на семейството няма как да бъде отменена, категорични са здравните власти

17.09.2021 | 17:42 Редактор: Десислава Атанасова

Учител от Плевен и съпругата му са под карантина след разминаване на резултатите от направените тестове. Първата проба на мъжа е била положителна, а следващите отрицателни. Какъв е отговорът на здравните власти провериха кореспондентите ни.

Само ден преди началото на учебната година Николай Стоев си прави тест бърз за Ковид-19, който се оказва положителен. Така заедно с жена си е поставен под карантина. Решава обаче все пак да си направи и PCR тест.

"В продължение на три дена си правя три теста. И трите са отрицателни", обясни учителят Николай Стоев.

В първите дни от карантината обаче, в Националната система, положителният му тест не е отчетен. 

"Вирусът е подвижен, във всеки един момент се придвижва от носоглътката надуло към белите дробове, така че напълно възможно и двата теста да са верни, ако втори тест е направен, след като е преминал вече вирусът през гърлото. Първият тест, който влезе в системата, не може да бъде отменен. Не е вписано като изключение отмяната на резултата", подчерта д-р Николай Деков.

Въпреки това съпругата на Николай също е поставена под карантина като контактно лице. 

"Защо не е вкаран в системата  веднага като трябва. Тази сутрин след 9,30ч е вкаран в системата. 4 дни той не е регистриран никъде. Аз съм в къщи, защото той е положителен, него го няма в системата, но аз съществувам там? Както каква?", пита съпругата на Николай.

Карантината на семейството няма как да бъде отменена, категорични са здравните власти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
пи си ара е пълна простотия. Аз бях с всички симптоми на ковидарката-без вкус и обоняние, сатурация 82, двустранна пневмония, в болница една седмица на кислород и системи и въпреки всичко теста ми беше отрицателен в спешното при влизане хахахах Сигнализирай за неуместен коментар