Взеха на прицел разсеяните водачи и пешеходци, но ще има ли ефект?

От Института за пътна безопасност са категорични, че е необходима цялостна промяна

16.09.2021 | 19:53 Редактор: Здравко Черкезов

"Пътна полиция" започва нова акция. На прицел ще са шофьорите, които отнемат предимството на пешеходците, както и самите пешеходци.

"Дни на безопасност на пътя" започва от днес до 22 септември и ще се проведе на територията на цялата страна. Акцентът в този период се поставя върху това да не се допускат водачи да се разсейват с различни мобилни устройства. 

Полицаите напомнят, че пешеходците трябва да внимават, когато пресичат – дори когато има маркировка и светофари. 

"Акцентират върху това да не се допускат груби нарушения върху Закона за движението по пътищата, които се изразяват основно върху това да се отнема предимството на пешеходците или пък обратно – пешеходците да нарушават закона", посочи инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

Столичани се обединяват около мнението, че се страхуват да пресичат на пешеходни пътеки, дори да са обозначени.  

От Института за пътна безопасност (ИПБ) са категорични, че трябва да има промяна в закона, защото от различните акции резултат няма. 

"Аз съм убеден, че няма нито един пешеходец, както и нито един шофьор, който да иска да загине или да бъде убит. Те всички се пазят толкова, колкото могат. Това, че са разсеяни и допускат грешки, че не внимават, се дължи на цялата организация на транспортната система. За да може да тръгне промяната, трябва да променим изначало разбирането си за пътна безопасност", смята Богдан Милчев от ИПБ.

Експертите са категорични, че трябва да се извършва оценка на риска и ресурсите и контрола да се насочват към местата, където най-често се случват инциденти. 

От полицията отправят апел към пешеходците да бъдат концентрирани и да използват местата,които са с обозначена за пешеходна пътека.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Shrek
преди 2 години
Днес ме глобиха 20 лв. с фиш пред нас. Два пъти досега съм осъдил КАТ. Не ми се влизаше в разправии, но спокойно бих могъл да ги осъдя и за трети път за това, че живея там, имам 2-годишна синя зона, а съм и 80 % инвалид. ***! Сигнализирай за неуместен коментар