Над 33 млн. евро са заложени за проекти в трансграничния регион на България и Турция

Предвидените мерки обхващат туризъм, миграция, дигитализация, околна среда и подкрепа за бизнеса

15.09.2021 | 09:52 Редактор: Десислава Атанасова
Над 33 млн. евро са заложени за проекти в трансграничния регион на България и Турция

Съвместната работна група по подготовката на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2021-2027 проведе онлайн заседание, в което взеха участие и представителите на Главна дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия Магали Леноел и Жил Кител, съобщават от ведомството.

"При подготовката на програмата са взети предвид предложенията на изключително широк кръг заинтересовани страни. Заедно търсихме баланса между определения финансов ресурс и неотложните приоритети с хоризонт 2027 г. Убеден съм, че бъдещата програма гарантира инвестиции с дългосрочни резултати, много от които имат и мултиплициращ ефект“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.

Той подчерта, че предвидените мерки обхващат най-важните приоритети на региона – туризъм, миграция, дигитализация, околна среда, подкрепа за малкия и среден бизнес и подготовка на квалифицирани кадри за местната икономика, като през следващия седемгодишен период в пограничния район ще се инвестират над 33 млн. евро.

Снимка: Пресцентър МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК