И. Василев: Шистовият газ ще гарантира енергийната независимост на България

Страната ни не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия, смята експертът

05.03.2014 | 22:49 Редактор: Боян Христов
И. Василев: Шистовият газ ще гарантира енергийната независимост на България

Ако България иска да е енергийно независима, тя трябва да започне проучвания за добиване на шистов газ, заяви в телефонен разговор в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Илиян Василев.

От 2009 г насам страната ни не е направила нищо в тази насока и остава в уязвима позиция предвид несигурността около развитието на кризата в Украйна. Освен това при липсата на интерконекторни връзки и мораториум върху проучванията и добива на шистов газа държавата не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия и остава в неблагоприятно положение, каза експертът.

„3 години се повтаря едно и също, че вредите за природата ще са катастрофални. Хората отказват да видят, че в САЩ, където от години се развива добивът на шистов газ, няма замърсяване. Всяка година държавата плаща по 5 млрд долара за други енергийни източници, вместо да вложи тези пари в българската икономика”, коментира Василев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
lcr1852
преди 9 години
Уважаеми експерте. Бихте ли отговорили на въпроса вие в коя държава живеете....?Питам защото , ако живеехте в България , надали бихте говорили така. И понеже въпросите с МНОГО .бих преминал къмдругия ми въпрос , По какъв начин се запълва кухината , след като бъде освободен и преработен този пласт...?Ако тя не бъде запълнена.. тогава има огромна вероятност от срутване на тази кухина. Ако в тази кухина останат химикали вместо този пласт , тогава значи ще имаме химическа интервенция и отравяния на водните запаси на България...??? КОНКРЕТИЗИРАЙТЕ СЕ !!! и последния ми въпрос....Бихте ли показали на картата на САЩ , къде са именно тези сондажи и дали те стоят в сеизмически нестабилна зона каквато се България , също така...до колкто знам , тези сондажни дейности са забранени в близост до големите градове....а и не последния фактор - САЩ сами спират добива на шистов газ....ЗАЩО....? Сигнализирай за неуместен коментар