Имамов: България трябва да подходи внимателно към събитията в Украйна

Страната ни трябва да действа съобразно националния интерес, каза депутатът

05.03.2014 | 22:16 Редактор: Боян Христов
Имамов: България трябва да подходи внимателно към събитията в Украйна

България трябва да бъде умерена в отношението си към ситуацията в Украйна, тъй като страната ни може да бъде засегната от евентуално спиране на доставките на природен газ, заяви в предаването Investbook по телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов от ДПС.

На това се дължи и фактът, че българският парламент все още не е взел официално становище по въпроса, отговори Имамов на критиките на ГЕРБ към правителството, че пренебрегва случващото се.

Относно опасенията от спиране на газовите доставки, зам.-председателят на ДПС каза, че именно поради тази опасност страната ни трябва внимателно да прецени отношението си към ситуацията с оглед на националния интерес. Имамов обърна внимание и че определени хора използват създалата се несигурност и опитват отново да лансират идеята за шистовия газ у нас.

„Това е тема с много силен обществен резонанс, но тя не е на дневен ред, както в политическия живот, така и в обществото. Тя ще намери своето място там, но смятам, че българското общество все още не е готово да я възприеме, докато не се убеди, че няма да има негативен ефект върху природата”, каза депутатът.

По друг въпрос енергиен въпрос, свързан със спряганото участие на Westinghouse в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, Имамов посочи, че чрез подписаният договор с Техническия университет в София компанията демонстрира готовност както да се включи в проекта, така и да ангажира български фирми в изпълнението му.

„Очевидно този етап от преговорите не предполага изнасянето на толкова информация, колкото ни се иска, но да се надяваме, че водещите преговорите ще защитят българския интерес”, коментира Имамов липсата на каквато и да е яснота около цената на проекта.

В хода на разговора беше засегната и темата за тютюнопроизводителите и привидният внезапен край на кризата в този сектор.

„Това, че в момента няма протести не означава, че кампанията е минала добре, спрямо исканията на производителите. Цените останаха ниски заради лошата пазарна конюнктура, но производителите ще бъдат компенсирани по програми на Министерството на земеделието и храните”, каза депутатът.