Обрат: Медиците от Видин отложиха гладната стачка, но поставиха ултиматум

Пари има, категорични са и от Министерството на здравеопазването, но имената на 16-те санитари така и досега не са подавани

14.09.2021 | 18:06 Редактор: Десислава Атанасова

Лекарите и санитари от видинския център за Спешна медицинска помощ отложиха гладната стачка. Те поставиха ултиматум на ръководството до утре в 14 часа да предостави списък с всички медици на първа линия, които трябва да получат полагащото им се допълнително възнаграждение за работа с пациенти с коронавирус. Дотук се стигна след като синдикати и лекари заплашиха с протест заради това, че единствено персоналът във видинския център не е обезщетен.

Милена и Снежанка работят от години в филиала на Спешния център в Кула. Помагат на пациенти със съмнения за Ковид всеки ден, но възнаграждение за това, така и не са получили.

"Санитарите от цялата страна получават допълнително пари. Значи пари има, но къде са нашите", пита санитарката Милена Лалова. 

Че пари има, са категорични и от Министерството на здравеопазването, но имената на 16-те санитари така и досега не са подавани, за да им бъде платено.

"В указанията на двама министри, се казва ясно, че те, санитарите имат право, да получават тези пари", заяви председателят на синдикат "Здравеопазване" д-р Иво Георгиев.

Но условието било да подават декларации до завеждащия центъра всеки месец, че работели с потенциално опасни за Ковид пациенти. Повечето от санитарите обаче разбраха за това изискване едва днес.

"Аз подадох такава декларация, лично дойдох от град Кула с мой превоз, Потърсих доктор Виденов, той ми каза да ида при главната сестра,  дадох я на главната сестра, тя каза, че не се занимава с това", разказа Снежанка Андреева, която е санитар в ЦСМП-Кула. 

В национален ефир, завеждащият отделението д-р Любомир Виденов казва, че санитарите не заслужавали допълнителното възнаграждение, защото били "Звено по чистота".

"Обидени сме. Аз исках доктор Виденов да изнесе длъжностите ни характеристики и да ни се извини", категорична е Лалова.

Така след всички обиди въпросът - от дали заслужават възнаграждение видинските санитари,  прерасна - в кога ще го получат.

"Обеща ръководство, парите за юни и за юли да бъдат изплатени. Утре до към 2-3 часа да бъдат готови списъците. И очакваме парите да бъдат преведени. С това нещо протестът приключва", подчерта председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов. 

Ако обаче списъците с хората на първа линия не видят бял свят утре, протестът ще бъде подновен.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК