Кръстовден e! Денят се свързва с края на лятото и началото на есента

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана

14.09.2021 | 06:59 Редактор: Тодор Петров

На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу този ден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание. 

С тази надежда за поредна година в навечерието на Кръстовден стотици вярващи се качиха до манастир Света Троица в Кръстова гора. Тъй като храмът се намира в диоцеза на Пловдивската епархия, за района е особен празник. 

Мястото носи името си заради легендата, че тук преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен. Точно в полунощ бе отслужена и архиерейската света литургия. 

По традиция богомолците останаха цялата нощ под открито небе с надежда за изцерение. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът. Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

"Тук въздухът не само е кристално чист, а и всички се чувстваме братя. Това се дължи на заровеното парче от кръста в тази света местност. Организацията беше по-добра, хората идваха поетапно. Имаше много хора, паркингът беше затворен, имаше осигурени 1000 стола за богомолците, за да проследят литургията", сподели йеромонах Серафим пред екип на Bulgaria ON AIR.

Той пожела на миряните на бъдат благословени и да носят винаги в сърцето си спомена за Бога и за Кръстова гора. 

Йеромонах Серафим си спомни за първия път, в който е посетил Кръстова гора. Той предели момента като вълшебен.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК