Владимир Чуков: Талибаните печелят годишно от наркотици 500 млн. долара

90% от световния наркотик идва от Афаганистан

13.09.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Светът отбелязва 20 години от атаките на 11 септември 2001 година в САЩ. Успяха ли Съединените щати да изгонят Ал Кайда от Афганистан, каквато беше основната цел от влизането на Америка там?

„Може да се каже, че до голяма степен е изпълнена тази задача, въпреки, че ако трябва да отбележим позицията, поведението, декларациите на американската страна, те все още имат много силни опасения, че терористите е възможно да бъдат с възстановени позиции и конкретно, самата Ал Кайда, която според мен е много слабо конкурентна формация на Ислямска държава, която всъщност, ако си спомняте стана причина за няколко американски атаки по време на изтеглянето на американците от летището в Кабул. Като цяло, обаче, в никакъв случай ние не можем да сравним това, което беше през септември 2001 година с това, което е в момента и ако погледнем поведението на американската страна, включително и изтеглянето, това означава, че имат един цикъл, който всъщност се затвори. Тероризмът като цяло не е този, който беше преди 20 години. Нека да припомним, че буквално преди два дена беше възстановено делото Халид шейх Мохамед, който е един от планиралите атентатите от 11 септември“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ арабистът Владимир Чуков.

При изтеглянето на американските войски от Афганистан, какви рискове съществуват от нови терористични вълни?

„Такива рискове не бива да се изключват, но пак споменавам, Ал Кайда не е това, което беше. Ислямска държава не е това, което беше 2014-2017 година, когато всъщност направи големите атентати в Париж. Нека да кажем, че атентатът, който беше направен на стадиона, всъщност беше директно визиран френският държавен глава. Нещо, което е безпрецедентно, подобно нещо не се беше случвало. Отделно, касапниците, които бяха на другите места и в заведенията, но наистина, Ислямска държава в момента не е в състояние да направи същото. Още нещо да кажем във връзка с това дело, нещо, което не излезе веднага по медиите. Три месеца след атентатите в Париж, Франция и Париж бяха окървавени, френската авиация всъщност си го върна. По сателитният сигнал много ясно беше очертана клетката, която е командвала терористите в Париж и френската авиация си го върна. Имам предвид, бомбардираха седалището на тази клетка, която е ръководила тези атентати. Така че, така се прави, когато имате много ясно очертана клетка. Що се отнася до този процес, естествено, че това е много важен акт да се убедят французите и въобще европейците, че за подобен тип хора не може да има никакви извинения“, казва Владимир Чуков..

„Европа ще бъде поне с 50% по-подготвена пред такова предизвикателство. Защо? През 2015-2016 мигрантската вълна разруши Европейския съюз, това беше основната причина за Брекзит – силното сътресение, огромното противоречие вътре сред нас европейците. Сега вече няма как всичко това да се повтори, защото ние сме подготвени.

Някъде около 120 хиляди човека са извозени извън Афганистан, благодарение на този въздушен мост, който между другото е най-големият в историята на Съединените американски щати, като може би 40 хиляди са в Катар, има в Кувейт между 5-10 хиляди човека, също така бяха извозени в Испания около 3 хиляди човека, знаете в момента се чака разпределението. Светът е вече горе-долу подготвен. Що се отнася до директната бежанска вълна, има специфика, която е малко по-различна от това, което беше 2015-2016. Особено сега, след като беше анонсирано талибанското правителство, това не е, което очакваше светът. Включително държави, които бяха с оптимистични нотки след падането на Кабул, тоест оттеглянето на американците, такива като Китай, Русия, сега виждам много силен песимизъм по отношение на това, което ще се случи. Какво имам предвид? Този поток, който нас ни касае, говоря за Афганистан-Иран-Турция и респективно България, Гърция и нагоре към Западна Европа, това няма да бъде потокът, който ние видяхме 2015. Защо? Първо, защото иранците въобще не са въодушевени, ние разбираме, че Иран смятат да започнат да строят стена между Афганистан и между тях, що се отнася до Турция, която всъщност е ключът, тя беше разпределителна точка по време на сирийската бежанска криза. В Турция в момента се надига безпрецедентна вълна срещу бежанците. Защо? Турция от 2015 не е Турция от 2021 година. Турската икономика е затънала, турската икономика не може да абсорбира още бежанци и поради тази причина дебатът за бежанците, особено от Афганистан, стана вътрешнополитическа тема. Дори дебатите в турския парламент са много по ожесточени, отколкото тук в България. Това е заемане на работни места, социални проблеми, Турция е може би една от най-големите държави в света, която има най-много бежанци, това са около 5 милиона“.

Може ли Европа да разчита отново на Турция да спира бежанските потоци? Според Владимир Чуков, „не може да има устни договорки, не може да има писмени договорки, ние можем само да разчитаме на ксенофобията на турците. За пръв път на футболен мач в Турция феновете скандират „Не искаме повече бежанци“. В момента, това, което излиза като информация, че самите афганистанци, тези, които са отдавна, те са 422 хиляди, си стоят в къщите и не смеят да се покажат. Защо? Защото самите турци са много враждебно настроени срещу тях, впрочем тук трябва да направя още една препратка, американското оттегляне от Афганистан няма да бъде прецедент. Това, което се очаква, е, че американците вероятно ще се оттеглят от Ирак до края на годината, което отново ще бъде съпътствано с елементи на стабилност, може би на бежанска вълна, може би на тероризъм и отново всичко това ще се излее къде? В съседна Турция, което доближава всичко това до европейските граници. Така че, оттеглянето от Афганистан не е изолиран акт.

Нямаше как да продължи вечно присъствието на американците, въобще на НАТО, в тази държава. Първо, от чиста икономическа гледна точка, 14 млрд. долара са бюджетните приходи на ислямска република Афганистан, от които те осигуряват само 10%, тези 90%“ идваха от спонсори, включително Германия, включително Международният валутен фонд, включително Световната банка. Това нямаше как да продължи.

Това, което изненада наистина всички, е скоростта, с която всичко това рухна. Всички анализи показваха, че Афганистанската национална армия нямаше никакъв шанс срещу талибаните, ето дават числеността, 340 хиляди срещу 75 хиляди. Талибаните са въоръжени сили от типа на Ислямска държава, те имат едно ядро, но имат около себе си хора, които им помагат и всичко това е изчислено на около две хиляди човека. Нещо повече, направи ми впечатление изказване на един от представителите на талибаните. Той казва, че битката за талибаните е като молитвата, в момента, в който бъде убит един човек, неговият брат е длъжен да влезе в неговите обувки, защо? Защото той ще разочарова Аллах. Тоест виждате една пълна взаимна заменяемост. И нека да кажем това, което е може би неразбираемо за европейците, това е едно общество, в което има много силна взаимна зависимост на базата на принадлежността към етноса, към националността. И тази взаимна обвързаност е много силна в рамките на политиката.

Афганистанското правителство - това са ястребите на талибанското движение и моят личен прочит, там има представители само на две малцинства. Първо имате вицепремиер, който е узбек и той е специалист по култура, наука, образование. Много ясно послание нагоре към Узбекистан. Много силно движение има към сегашния Узбекистан или това е модела. Нещо повече, имате министър на отбраната таджик. Таджиките са много добри войни, те са и много добри мулета по пренасяне на наркотиците към Таджикистан. Това правителство е екстремистко? То е незаконно, но то е обърнато на север, към централно азиатските републики, което много силно безпокои Русия, защото Ислямското емирство Афганистан ще бъде един много силен антимодел за това, какво не бива да се прави, как не трябва да се развиват обществените и най-вече държавните структури в съседните централно азиатски републики. Тлибаните са производно на Пакистан, на пакистанската армия, военно разузнаване, като сложите и философията, която съществува още от времето на съветската инвазия в Афганистан, че централно азиатските републики, според Пакистан, не би следвало да са част от СССР, от комунистическото постоянство, а те трябва да бъдат част от ислямския ареал. Нещата се поставят от там, откъдето бяха прекъснати още в края на съветската инвазия, това е края на 80-те на миналия век“, казва Владимир Чуков.

В същото време обаче има друг проблем – бежанската вълна. Тази държава най-вероятно ще се казва Ислямско емирство Афганистан, те са държава, която е терористична, правителството е терористично. Те имат право на бежански статут. Тоест или ги признавате и правите бежанската вълна по-малка или не ги признавате и давате потенциал за голяма бежанска вълна. Не считам, че България е от най-иновативните в това отношение. Бих дал пример с Гърция. В край на август месец предложиха много интересни правни норми.

Да се счита, че всеки, който е нарушил държавната граница, е криминално проявен. Веднага отива на съд. Той може да кандидатства за статут на бежанец, но да се яви на КПП-то, да си представи документите и тогава, той трябва да чака да му се издаде статута.

Нямаш ли документи – същия статут. Ти нарушаваш държавната граница, тоест ти нарушаваш закона на дадената държава и отиваш на съд. С което автоматично губиш правото си на какъвто и да било бежански статут. Дания направи това, което преди 3 години се въртеше в ЕС, да се изнесат бежанските лагери извън територията на ЕС.

Нека да дам едни цифри, които излязоха: талибаните бяха обезпечили чудесно своята военна операция. От наркотици, те имат между 300 до 500 млн. долара годишно, тъй като ако ви прави впечатление, родината на талибанското движение е Кандахар. Това е Южен Афаганистан. Там където климата и почвата е най-благоприятна за маковите плантации. Няма нужда от много вода и е много горещо. В същото време те имат и други приходи и тази година те имат рекордния бюджет от 1 млрд. и 600 милиона. Откъде? Това са отвличания и откупи, незаконни такси, изнудвания. Всичко онова, характерно за една мафиотска група. Не на последно място – външните спомоществуватели? Това е Пакистан.

Според световната статистика, някъде от 80 до 90% от световния наркотик идва от Афаганистан. Така че няма как да изкорените подобен тип зло, за съжаление имат и канали, които са много добре отъпкани. Един от каналите е през Таджикистан, Русия, Европа. Другият е от Южен Афганистан към Карачи – огромното афганистанско пристанище. Още навремето имаше много интересен канал през Иран, през Ирак, Сирия, Бейрут и отново Европа. Тома е истината.

Ние сме в клопка, говоря за света, но регионалните държави, всъщност те имат най-голяма заплаха. Китай, Русия, Иран“, коментира арабистът Владимир Чуков.

Цялото интервю гледайте във видеото!