Зов за помощ: Млада жена от Петрич има нужда от спешно лечение в чужбина

След направени изследвания е поставена и диагнозата -  остра миелоидна левкимия

11.09.2021 | 13:58 Редактор: Десислава Атанасова

Млада жена от петричкото село Ключ се нужда от помощ след поставена тежка диагноза. Шансовете Таня Чопакова да бъде излекувана у нас не са големи, но семейството се надява, ако събере достатъчно средства, тя да може да замине на лечение в чужбина. 

Преди няколко седмици 33-годишната жена почувствала неразположение и потърсила медицинска помощ. След направени изследвания била поставена и диагнозата -  остра миелоидна левкемия.

"Всичко стана за много кратък период от време - както си бяхме на море – прибрахме се – в края на месеца тя се почувства неразположена с някаква настинка и бяхме решили  да си вземе болничен, за да може да се излекува. Кръвните резултати показаха че има 45 хемоглобин, а минимумът при човек е 115", разказва отец Никола Чопаков.

"Слаба е, много е слаба - има инфекции в тялото, защото от болестта има странични реакции - от химиотерапията събира вода в дробовете. Не може сама да се храни, защото има абокати постоянно е със системи отвсякъде - на кислород е", споделя сестрата на Таня, Ваня Богданова.

На Таня е назначена скъпоструваща терапия, която семейството не може да си позволи..  

"От хора, които са се лекували в Германия разбрах, че минимумът за лекуване на тази лоша болест, е 120 хиляди евро – само трансплантацията на костен мозък, а отделно са другите разходи – квартири и т.н.", посочва съпругът отец Никола.

"Много добър човек, ако може, би помогнала винаги – отзивчива, но за съжаление и с нея се случи както и с много други хора, болестта много бързо се развива – жалко!", каза Вили Илиева, приятелка на Таня. 

В България лекарите не дават голям процент за успешно лечение. Необходима е трансплантация в Германия или Турция.

"Призовавам всички, които са вярващи да се молят най-напред пред Бога за Таня и след това, ако имат възможност, да дарят", апелира свещеникът.

Семейството се обръща към всички, които има възможност, да ги подкрепят в трудната ситуация.

Номер на дарителката сметка: BG97STSA93000028386558, титуляр на банкова сметка: Таня Пантева Чопакова

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК