ВСС избра европрокурорите, но ще ги одобри ли Лаура Кьовеши?

Ясни са имената на новите шестима европейски делегирани прокурори от България

10.09.2021 | 18:45 Редактор: Жаклина Иванова

Ясни са имената на новите шестима европейски делегирани прокурори от България, сред които и съдия. Висшият съдебен съвет ги излъчи от втория път, след като Европейската прокуратура първоначално не одобри половината магистрати. А лично обвинител номер 1 на Европа Лаура Кьовеши посочи критериите, на които да отговарят.

През април одобрени от Кьовеши бяха едва четирима. С мотива, че останалите нямат необходимата квалификация. Сега ВСС се надява изборът да мине.

"Не виждам слабости, стриктно сме спазили регламента. Прокурорската колегия първоначално изтълкува уменията малко по-широко, но след срещата с Кьовеши, позицията беше променена", посочи говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова.

Но юристи веднага видяха пропуск.

"Три основни компонента, бих казала. Професионална квалификация, практически опит и интегритет - тоест почтеността", подчерта юристът Душана Здравкова.

Прокурорската колегия избира между 19 имена, след като четирима кандидати се отказаха. И в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев. По думите на Душана Здравкова само при двама е посочен практически опит.

"Те трябва да имат опит в разследване на икономически престъпления, престъпления, свързани с финансови измами, както и в трансграничната престъпност. Само при двама видях такъв опит", коментира Здравкова.

По време на излагането на мотивите си повечето членове на Прокурорската колегия посочиха, че няма да гласуват за съдии и следователи, макар че съдия от Специализирания наказателен съд намери място сред шестимата.

Няма срок за това кога и дали Лаура Кьовеши ще одобри избраните днес имена. Но последната дума е нейна. От ВСС посочиха, че не само в България предложенията за прокурори не са били одобрени от първия път.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК