Бюджетът на НЗОК остава балансиран, може да вдигнат здравните осигуровки

Гласуваха промените в парите за здраве, от ГЕРБ напуснаха заседанието

10.09.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха окончателните промени при парите за здраве.

Снощи бяха приети множество предложения, които не са обезпечени с финансов ресурс. Бюджетната комисия ще предложи вариант, при който бюджетът на Здравната каса остава балансиран. Това решиха депутатите в началото на заседанието си. 

От ГЕРБ напуснаха заседанието, а председателят на комисията припомни, че ако така приетите пари влязат в сила, осигурителните вноски ще трябва да се вдигнат.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански отбеляза, че ако трябва да залегнат всички предложения, може да се стигне до вдигане на здравните осигуровки.

"Ще предложа ГЕРБ-СДС да напуснем заседанието, постарахме се да бъдем конструктивни, но в определени моменти не се оценява тази наша позиция. Затова си тръгваме", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

"Единственият приход са здравните вноски. Това означава само едно - да се вдигнат вноските", допълни Любомир Кариманси от ИТН.

Комисията ще предложи доклад, в който разликата в разчетите на служебния кабинет са свързани с осигурителните вноски, тъй като след последните промени в бюджета на ДОО числото се променя.

Два милиона лева за дентална помощ ще бъдат обособени в резерва на Касата, но депутатите трябва да се откажат от предложенията си за допълнителни разходи. Окончателно текстовете трябва да бъдат одобрени в пленарната зала. 

Междувременно, на фона на протестите на строителните работници, председателят на съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова се появи със сълзи на очи, заради ин хаус процедурите. Тя помоли да бъде направено изключение и да се намерят пари  В крайна сметка не беше изслушана на комисия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК