Въпреки заплахата за убийство - Митева няма да засилва охраната си

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент – ще излъжа", заяви тя

03.09.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Заплаха за убийство е била отправена към председателя на Народното събрание Ива Митева. Тя е дошла по имейл, изпратен в Министерството на правосъдието малко след 21 часа в четвъртък. Министерството е сигнализирало компетентните органи за случая.

"Утре ще убия Ива Митева" - това гласи текстът на имейл, който е получен в Министерството на правосъдието в четвъртък вечер. За него Митева разбира днес след гласуването на промените в Закона за НСО. 

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент – ще излъжа. Предупреди ме личната ми охрана, извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11:40 в НСО, че не е проверен, че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков, оказа се, че сигналът е от МП", заяви тя.

Въпреки това председателят на Народното събрание не обмисля да засилва охраната си. 

"Не ме е страх. По-скоро ме е страх за близките ми. Няма какво да се лъжем. По-скоро ме е страх за детето ми, защото знаете, ние можем да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен. Но това значи, че депутатите не можем да работим оттук нататък", допълни тя.

От партията на Митева и "Изправи се. БГ !Ние идваме!" обаче заподозряха политически мотиви – на ГЕРБ и ДПС, които са против промените в Закона за НСО.

"Жалък е сигналът. Въпросът е, че тук се използва политическата ситуация. В сигнала се използва БСП, има пистолет, "Ще убия още 5 човека", малоумна история. Типично за ГЕРБ", депутатът от "Изправи се. БГ !Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

"В момента, в който тя обяви, че промените са приети на първо четене – веднага някой се активира с мейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е гнусна политическа демонстрация", подчерта председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК