БАЗ и СЗБ: НС да решава за мерките, имате 3 дни да отмените заповедта

Собственици и служители на заведения с протести в цялата страна

03.09.2021 | 13:39 Редактор: Тодор Петров

Собственици и служители на заведения излизат на протест срещу по-строгите Ковид мерки. От Българската асоциация на заведенията ще бойкотират заповедта на здравния министър за новите ограничения и няма да я спазят.

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват в настоящата ситуация Народното събрание да има последната дума за решаване какви мерки за борба с Ковид-19 да се предприемат. 

"Нашият бранш знае как да брани правата си и няма да се умори да го прави. През последните дни беше дадено само началото. Смятаме, че е редно временното правителство да получи гратисен период от 3 дни (до 7 септември, когато влизане в сила заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров), за да преосмисли обявените вече рестрикции и да ги отмени, като остави отговорността за справяне със здравните и икономически последствия от Ковид-19 на българския парламент", настояват от БАЗ и СЗБ.

За да спазват заповедта, ресторантьорите искат държавата да поеме 80 процента от оборота на всяко заведение на база спечеленото през 2019 г. и да се поеме пълната заплата на всеки един служител по трудов договор. В момента работещи мерки нямало нито за собствениците, нито за служителите. 

"Туристическият бранш имаше среща с министъра на финансите, която той отмени 2 минути преди това. Две минути преди това, защото бил на изслушване в парламента. Нали разбирате, че това се знае от предния ден?", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

При обявяването на мерките здравните власти обявиха 22 часа за край на работното време на ресторантите. Заповедта излезе официално с променен час - 23 часа. Министърът на здравеопазването обаче отрича това е да е крачка назад. 

"Имаше колебание още при изготвянето на заповедта и представянето ѝ сутринта - дали да бъде 22 или 23 часа. Това беше един въпрос, който не беше окончателно решен", обясни Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК