ВАП образува проверка на ремонта на банята в "Овча купел"

Прокуратурата сезира Министерството на културата и Столичната община

02.09.2021 | 10:48 Редактор: Елеонора Танева
ВАП образува проверка на ремонта на банята в

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да организират проверка на обществената поръчка за "Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с активно използване на минералната вода".

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня "Овча Купел" като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН).

По време на проверката Министерството на културата следва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня "Овча Купел" като културно наследство. 

ВАП изисква от Столичната община да се докладва  действията, предприети за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.

Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Не минава нищо без злоупотреби Сигнализирай за неуместен коментар