По-скъпо: Цената на газа може да скочи с 20% от септември

"Булгаргаз" предлага на българския потребител цени, значително по-ниски от европейските, заяви Николай Павлов

25.08.2021 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева
По-скъпо: Цената на газа може да скочи с 20% от септември

Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17%.

Последните изчисления на "Булгаргаз" и енергийния регулатор са правени с данни отпреди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Какво още стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на цените.

"Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и то значително, като достигат рекордни нива за последните години", казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, цитиран от БНР.

В рамките на едногодишен период цените на синьото гориво на европейските борси са скочили десет пъти. 

"Въпреки тези рекордно високи цени на газа на европейските газови пазари "Булгаргаз" успява да предлага на българския потребител цени, значително по-ниски. Прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да е близо или над 20% по-ниска от осреднените цени на европейските газови хъбове за доставка през месец септември", казва Павлов.

А председателят на КЕВР Иван Иванов не изключва поевтиняване на газа в бъдеще.

"За цената на петрола имаше един значително съществен спад и очакваното пускане в действие на "Северен поток 2" се твърди, че това ще доведе до намаляване на цената на природния газ на европейските газови хъбове", уточни Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК