ГЕРБ с нова информация по казуса "Петков": Подал е документите на 19 август?

Десислава Атанасова оспори публикуваното от Кирил Петков потвърждение, че не е канадски гражданин

23.08.2021 | 17:48 Редактор: Здравко Черкезов

Министърът на икономиката Кирил Петков е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада. Петков твърди, че документите вече са в канадското посолство в Румъния и с това се слага край на спекулациите относно двойното му гражданство.

От ГЕРБ, които сезираха Конституционния съд по казуса, оспориха документите. 

"Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", написа Петков в социалните мрежи.

Той публикува и снимки на документите, подписани още през април, че се отказва от канадското си гражданство. От тях се разбира, че през април е платил и за процедурата. 

Малко по-късно отново в социалните мрежи с пост по темата председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова оспори тези документи. 

"Не се доказва с копие на заявление за отказ от гражданство и платежно нареждане за административна услуга, каквито бяха разпространени във Facebook, нито с изявление за "пътуващ документ". При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков с данните, които той публично е разпространил, в системата на канадските власти е видно следното – документите на Петков са получени на 19.08", посочва Десислава Атанасова.

Все още се чака КС да се произнесе дали актовете, подписани от министъра на икономиката, са законни, ако се окаже, че към момента на назначаването си е бил канадски гражданин.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК