Екопътека към Рилските езера се руши, а ремонтът ѝ дори не е завършен

За проекта бяха похарчени около 2,5 млн. лв., от НП "Рила" изразиха подозрения за саботаж

23.08.2021 | 14:47 Редактор: Жаклина Иванова

Една от екопътеките към Седемте рилски езера, които започнаха да се поставят по европейски проект миналата година, се руши още преди да е завършена официално. За проекта бяха похарчени около 2,5 млн. лв.

Подозрения за саботаж изразиха от ръководството на Национален парк "Рила" заради щетите, които са регистрирани.

Според директора на НП "Рила" Красимир Андонов, има хора, които умишлено вадят плочи, за да пречат на изпълнението на проекта, който има за цел да ограничи човешкото влияние върху природата.

"Извадени са от хора. Веднага след зимния сезон, след като се стопи снегът, ние извършихме проверка. Имаше някои преместени камъни, съответно всичко това беше отстранено веднага след разтопяването на снега. Това, което се наблюдава в момента, е просто един саботаж", посочи той.

Планинари обаче твърдят, че пътеката е увредена по друга причина – а именно заради начина, по който се транспортират камъни към високите части на планината.

Туристите се опасяват, че пътеките са нетрайни и е възможно да доведат до щети върху природата. От НП "Рила" отговарят, че това няма как да се случи.

"Този камък не се оттече в езерата, той се вклини в почвата. Даже между самите камъчета тръгват вече тревни съобщества, както и някакъв тип възстановяване. Мисля, че сме постигнали добър ефект", обясни Андонов.

След като проектът бъде завършен, от НП "Рила" ще направят всичко възможно с табели да насочат целия туристически поток към екопътеката. По този начин експертите се надяват ерозиралите зони, в които доскоро безразборно се разхождаха хора, да се възстановят.

"Там, където участъците са оставени да не се тъпчат от хора, наблюдаваме поникването на тревен чим", отбеляза Андонов.

Цялостното завършване на екопътеката се очаква да стане следващата година. След това съоръжението ще бъде в петгодишен гаранционен срок.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК