Настроенията в парламента: Как реагират партиите относно консултациите?

"Никой няма да подкрепи нищо, свързано с БСП, точно както и с ГЕРБ", посочи Николай Хаджигенов от ИБСНИ

18.08.2021 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

Часове преди да отидат на консултации при президента две от партиите в Народното събрание направиха и първи заявки за очакванията от срещата с държавния глава. Основен акцент всички поставят върху съдбата на третия проучвателен мандат.

От ДПС само запазиха мълчание и заявиха, че коментар ще направят след срещата на "Дондуков" 2. От "Демократична България" призоваха за здрав разум и изразиха надежда консултации да има между втория и третия мандат.

"Надяваме се здравият разум да надделее. Ще видим как ще завършат консултациите. Надяваме се и след втория мандат да има консултации", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

А от ИСБНИ видяха като най-логичен ход третият мандат да бъде даден именно на тях, иначе групата няма да подкрепи проектокабинета на БПС, нито идеята на левицата служебният кабинет да стане редовен, ако бъде представен в пълния му състав.

"Никой няма да подкрепи нищо, свързано с БСП, точно както и с ГЕРБ. Освен ако БСП не предостави третия мандат, ако отиде при тях, за употреба. Тоест да се направи както трябва. Предлагането на служебното правителство изцяло е глупост. Нашето предложение е да вземем добре работещата част от служебното правителство, а останалата част да я допълним трите протестни формации, защото така трябва", коментира заместник-председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

Вече е ясно, че с втория кръг консултации процедурата минава по същество. След техния край идва ред на завъртането на парламентарната рулетка. Тогава на ход ще е президентът, който трябва да връчи втория проучвателен мандат по закон на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК