Полетите към живота: "Спартан" с две спасителни акции само за ден

Тримесечно бебе с рядка вродена аномалия беше транспортирано до Париж

11.08.2021 | 19:37 Редактор: Десислава Атанасова

Тримесечно бебе с рядка вродена аномалия беше транспортирано с военно-транспортния самолет Спартан до Париж.  А часове по-късно втори "Спартан" излетя за Австрия, за да върне заразените с Ковид-19 ученици и техните преподаватели от езиковия лагер в Австрия. 

Медицински екип от болница "Проф. Иван Митев" съпроводи три-месечно бебе на борда на военнотранспортния "Спартан". Детето е с рядка вродена аномалия  и ще бъде подложено на лечение в Париж. 

В днешния ден военнослужещите изпълниха и втора важна задача. В следобедните часове излетя втори "Спартан" за Австрия, за да транспортира заразените с Ковид-19 ученици от езиков лагер в Австрия. 

"Не се случи  нищо, което е неочаквано и недопустимо, 7 дни бяхме негативни, на 8-я ден цъфнаха позитивни, може да се случи навсякъде. Беше спокойно от неделя до неделя, излязоха няколко с позитивен тест.  Децата бяха разделени, обгрижени, нахранени и ние тръгваме с негативните. Разликата между лагерите в Слънчев бряг и Австрия е, че по закон всеки един от нас беше тестван на 48 часа", разказа преподавателят Вера Кацарска.

За военния пилот Михаил Димитров това е втора спасителна мисия в рамките на три дни. Казва, че винаги има емоции

"Вълнение да, притеснение вече не, вече ще си свършим работата", сподели помощник-командирът на екипаж Михаил Димитров.

Той е ваксиниран срещу Ковид-19 и не се страхува, че на борда ще има заразени хора, защото работата за него, е мисия и отговорност.

"Ще имаме специални облекла, взели са мерки, да затворят здрави и болни, това е  едно пространство въздух", допълни още той. 

Признава, че всеки път има вълнение. 

е е хубаво, че хората страдат, но когато ние можем да влезем в употреба на обществото, е хубаво", каза още Димитров.

И въпреки, че с времето работата става рутинна, винаги има емоции. 

"Емоцията идва след това, след свършената задача, преди и по време на изпълнението удовлетворението е голяма да спасиш човешки живот. Най-трудно е, когато става въпрос за спасяване на човешки живот", посочи заместник-командирът на 16 транспортна авиационна група Димчо Добрев. 

Освен да пазят небето, военните пилоти изпълняват и най-важните полети – към живота.

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК