Радев: Огнеборците ни в Северна Македония заслужават признание, а не упреци

Държавният глава призова за справедливи компенсации за пострадалите от пожарите

06.08.2021 | 16:44 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: Огнеборците ни в Северна Македония заслужават признание, а не упреци

Благодаря на екипа на противопожарната служба в Благоевград, който е в Република Северна Македония и се бори стихията да не дойде и у нас. Огнеборците, както и тези, които са ги изпратили, заслужават благодарност и признание, а не упреци. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща с министър-председателя Стефан Янев и министри от служебния кабинет.

Овладени са всички пожари на територията на страната, като най-голямата заплаха към момента е от територията на Република Северна Македония, където фронтът на пожара вече подхожда на 4 км от нашата граница, информират от президентството.

"Наш дълг е да помагаме на братята ни в Република Северна Македония", каза още държавният глава. Румен Радев изрази благодарност към всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители и местните власти за самоотвержената борба за овладяване на природната стихия.

Министър-председателят Стефан Янев подкрепи думите на държавния глава за необходимост от участие на български огнеборци в овладяването на пожарите в Република Северна Македония. "Нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница", посочи Янев. Той увери, че българските противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят заграждения, така че да не се пренася огънят.

Държавният глава призова за подобаваща компенсация за семействата на мъжете, загубили живота си в борбата с огнената стихия, както и помощ за хората, чиито домове и имущество са засегнати от пожарите. "Не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лева", посочи държавният глава.

Премиерът Стефан Янев изрази позицията на правителството, че са нужни бързи и адекватни мерки за подкрепа на пострадалите хора и в тази връзка е проведен разговор с финансовия министър за намиране на подходящо решение. Янев призова общинските власти на всички засегнати места за възможно най-бързи действия по оценяване на щетите. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев увери по време на срещата, че през следващата седмица ще бъдат представени мерките за подкрепа на пострадалите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR