fallback

Комитова: Два месеца не са достатъчни за отстраняване на корупцията

България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти

04.08.2021 | 22:35 Автор: Елеонора Танева

"За два месеца като служебен министър не ми стигна времето за отстраняване на корупцията". Това заяви арх. Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя посочи именно корупцията като едно от нещата, за които времето откакто ръководи регионалното министерство, не ѝ е стигнало. 

"Голям проблем е корупцията, която се случва под претекст "инженеринг" (проектиране и строителство). По този начин на фирма изпълнител могат да се платят много повече пари, отколкото експертите са изчислили предварително", заяви Комитова в интервю за bloombergtv.bg. 

Комитова е на мнение, че навсякъде, където не се налага реален инженеринг, трябва само да се изготвят строителните книжа, да се изчислят всички нужни материали за извършването на строежа или ремонта, както и тяхната стойност и чак тогава след прозрачен търг да се избере фирма изпълнител. 

"България има нужда от планиране на строителните процеси за държавните обекти", категорична е Комитова. Тя сподели, че ако има повече време на този пост, би направила много детайлен план за предстоящото строителство на държавни обекти в страната, а също и да състави бюджет, който да бъде вкаран в годишния бюджет на страната. 

Според служебния министър след това би трябвало да се строи само по този план, като се следи за сроковете, качествените и количествените индикатори. Това би предотвратило огромния стрес, при който фирмите и публичният сектор трябва да работят в момента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback