Разбраха се: Служителите в Спешната помощ са доволни от уточненията за бонусите

Парите няма да се изчисляват на минути, прекарани с пациент с Ковид-19

30.07.2021 | 10:24 Редактор: Елеонора Танева
Разбраха се: Служителите в Спешната помощ са доволни от уточненията за бонусите

Медици и служители от Спешната помощ са доволни от уточнението, което Министерството на здравеопазването направи във връзка с бонусите за работа с пациенти с Ковид-19.

Първоначално беше възприето, че допълнителни пари ще се дават на база минутите, в които екипите са били с такъв пациент. По техни изчисления се падат по 0,11 лв./мин. Служителите в Спешната помощ заявиха готовност за протести. 

По-късно от МЗ уточниха, че бонусите ще се изчисляват на брой дежурства.

"Реакцията е светкавична и е в наша полза", заяви д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ. 

"Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с Ковид пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент", поясни Кателиева пред БНР след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Дежурствата, в които спешните медици са били в доказан контакт с болен от Ковид-19, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка.

"И ако в рамките на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с доказан Ковид-19, колегите ще получават част от сумата 1000 лева. Ако на всяко дежурство извозват такъв пациент, което неминуемо ще ни се случи, ако имаме нов пик, ще вземат пълната сума от 1000 лева", разясни Кателиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК