София вдига нов квартал - "Младост 5", столичани недоволстват

Фандъкова предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято

28.07.2021 | 19:29 Редактор: Искра Ангелова

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят на 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви. 

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента това е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
4 rate up comment rate down comment 0
ДАРИН
преди 1 месец
Цялата земя закупена от 10 години от Христос Мартин,гръцки от мафиотските среди! Сигнализирай за неуместен коментар
4
7 rate up comment rate down comment 4
Панов
преди 1 месец
Цариградско шосе и така се задъхва Сигнализирай за неуместен коментар
3
16 rate up comment rate down comment 6
Андреев
преди 1 месец
Ако Панайот е софиянец, има параво да протестира. Ако не е, няма! Сигнализирай за неуместен коментар
2
30 rate up comment rate down comment 9
Трошача
преди 1 месец
Фандъкова ти сляпа ли си или си изтрещяла от дългото висене във властта??? Престани да набиваш блокове защото няма пътища! Едно, Цариградско шосе и това е! Ти имаш ли бледа представа как сутрин и вечер се пътува по него и как се излиза и влиза в изоставения кв. Горубляне... А??? То бива *** нахален и безочлив човек ама тук вече минаваш всякакви граници... Айде подай си оставката за да дойде някой по млад и креативен човек ако обичаш? Ти се изчерпа още първия мандат! Просто се разкарай бързо! Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 25
Габи
преди 1 месец
До кога с този егоизъм?Защо не са протестирали когато са строени жилищата в които живеят тези граждан?Лошото е, че има и държавни служители, като една бивша кметица на Младост, които са инициатори на тези корумпирани протести Сигнализирай за неуместен коментар