Калоян Паргов, БСП: "Има такъв народ" действа анти-системно в системна среда

Избори до дупка би било пагубно за България, допълни социалистът

19.07.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

На въпрос има ли решение на политическата ситуация в момента или ще стигнем до нови избори, Калоян Паргов, лидер на БСП - София, заяви в предаването "Опорни хора": "Както казва моя баща, от всяка ситуация има два изхода. Само трябва да ги намериш".

Относно темата за диалог между политическите партии, Паргов каза, че "политиката не е лесна работа. Тя трябва да се основава на диалог, на търсене на консенсус, на допирни точки и без разговори в политиката не може да се постигне напредък. Очевидно, че обществото е изморено от цялата тази ситуация. Избори до дупка би било пагубно, пагубно за България, защото България не е нито Белгия, нито Италия. Ако в Белгия и Италия дори и без правителство животът продължава и не спира нищо, то в България за съжаление все още сме в началото на демокрацията, в която, ако няма правителство, всичко спира и се ослушва. Това касае и администрацията, която спира, касае и бизнеса, всичко. Тоест, правителството се оказва на този етап, че при липса на администрация, която да е добре утвърдена, да работи без значение, кой е на власт, в момента седят и чакат да видят, кой ще е началник. За съжаление, последните 10 години управлението на ГЕРБ затвърди това, защото администрацията беше принудена да чака новия началник или същия началник, затова говорихме и за административен вот като явление".

БСП би ли подкрепила кабинет на "Има такъв народ"?

"Ако някой получи мандата, той трябва да се погрижи да събере нужното мнозинство в Народното събрание, за да може да мине това, което предлага, за да се събере това мнозинство той трябва да се обезпечи на първо място с определените принципи и ценности, които ще изповядва това правителство и хората, които ще го подкрепят в парламента, и най-вече политиките. Всяка партия си има свои програми или почти всяка, БСП със сигурност, или някакви политики, които би предприела ако спечели изборите, и този диалог трябва да създаде основата, за да може да функционира това правителство с нужната парламентарна подкрепа", отговори Паргов.

Дали иска някой подкрепата на БСП?

"Кой твърди, че никой не иска? Те не искат коалиция. Ако вие искате аз да не ви харесвам, а аз ви харесвам, можете ли да ми забраните да ви харесвам? Няма как да се случи, вие не може да откажете моето харесване и подкрепа за вас", заяви лидерът на БСП - София.

"Има такъв народ" показа много ясно, че иска да действа анти-системно в системна среда. Последните десетина и повече години се нагледахме на анти-системни играчи. Самият Борисов започна като анти-системен играч, а имахме примери в Италия, Франция, САЩ. Очевидно, че това работи за по - изнемощялите политически партии, в следствие на намаленото доверие и невъзможността да се справят с проблемите. Казвам го чисто като фактология. Това говорят резултатите на изборите. Само, че няма как да нарушиш някои правила на политиката и в случая да търсиш диалог и обща основа с тези, които искаш да те подкрепят. Дори математически само тези партии, които считат себе си за нови, те няма да могат да съберат сигурно парламентарно мнозинство. Защото въпросът не е да избереш правителство. Въпросът е след това политиките, предложенията да минават в това Народно събрание", коментира Паргов и продължи:

"А не да се бламира, защото ще стигнем до ситуацията - ужас без край. Така че, БСП ще бъде необходима на едно правителство най-вече за политиките, свързани с нейната програма. Здравеопазването е ключова тема, социалната политика е ключова тема, виждаме, че всички сме се обединили около едни приоритети, които са част от програмата на БСП. Говорим за доходи. Слушах вчера Мика Зайкова, която се е нагласила вече да открива парламента, още не си е измислила словото. Говорим за ръст на пенсии, слушах вчера потенциалния пример, който ни обясни, какво би направил, ако бъде избран за премиер, което може би трябваше да стане в началото, като допълнение на г-н Трифонов, защото част от нещата звучат разумно".

Паргов обясни, кои са тези неща: "Първо, няма такова животно като балансиран бюджет и то във времето, в което живеем. Това е една утопия за времето, в което живеем, защото една от основните ни критики към кабинета на Борисов беше, че с тези дефицити, които се генерират не се генерират в малко по-голям размер, тъй като стоим фискално добре на фона на останалите европейски държави. Помните Германия във финансовата криза 2009-2010 изтегли огромни заеми, за да може да подкрепи бизнеса да инвестира. А пък ние замразявахме пенсии и заплати и мъчехме хората, за да се хвалим, че сме отличници. Тоест, пенсиите чух, че ще се повишат с 35%, ние искаме преизчисляване на пенсиите. Последното преизчисляване на пенсиите е в правителството на Сергей Станишев към един осигурителен доход, който тогава беше наполовина на сегашния, който имаме".

Ще се стигне ли до кабинет, съставен от мандата на БСП?

"Би се стигнало до кабинет, стига да имаме една отвореност, прозрачност и диалогичност в целия процес. Слушах журналистите, вашите колеги, с право зададоха въпроса, кой нареди този кабинет? Ясно е, че няма да правим договорки, ние също заявяваме, че край с договорките. Но така или иначе, те трябва да са пред хората, за да знаят всички кой какво обещава, какво иска и какъв ангажимент поема", каза още лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК