Студентите ще започнат присъствено новата учебна година

В УНСС ваксинираните имат привилегията да ходят без маски

19.07.2021 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Студентите ще започнат присъствено новата учебна година

Българските университети ще стартират новата учебна година с присъствени лекции и упражнения. Нагласите за завръщане в аудиториите се дължат на сегашната епидемичната обстановка у нас.

Учебната година във ВУЗ-овете няма да започне по-рано, въпреки че здравни експерти очакват и четвърта Ковид вълна през есента.

Според Националния план за справяне с пандемията, висшите учебни заведения ще бъдат отворени, спазвайки изброените от здравно министерство мерки, докато картата е оцветена в зелено или жълто и съответно 14-дневна заболяемост е под 100 на 100 000 или от 100 до 250 на 100 000. 

В Университета за национално и световно стопанство служители и студенти със завършен имунизационен курс пък имат привилегията да ходят без маски, гласи заповед на ректора на ВУЗ-а. 

"Ако няма затягане на мерките, заповедта ще продължи да важи и през новата учебна година. Нагласата е да сме присъствено. Ще започнем на 20 септември. Всички мерки ще бъдат спрямо заповедите на Министерството на здравеопазването или образователното министерство. Ще имам терморамки на входа на учебния корпус и общежитията“, обясни проф. Димитър Димитров, цитиран от "Монитор".

Тракийският университет в Стара Загора също е с нагласата да започне присъствено обучение, изтъкнаха от ръководството ми. Ще изчакат все пак да видят каква е ситуацията през есента и препоръките на здравно министерство, ако сме изправени пред нова вълна на пандемията.

Ректорът на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов каза, че ако обстановката се запази такава каквато е сега, наесен учебната година ще бъде открита присъствено и учебните занятия ще се провеждат присъствено.

В Технически университет София пък все още не са взели решение и заповед ще бъде издадена началото на септември спрямо епидемичната обстановка. Не обмислят учебната годна да стартира по-рано и откриването ѝ ще бъде на 27 септември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК