Военният министър: България трябва да инвестира в своята армия

Премиерът акцентира върху значението на „Бриз 2021“ за повишаване на способностите на въоръжените сили

16.07.2021 | 16:25 Редактор: Юлия Христова
Военният министър: България трябва да инвестира в своята армия

Министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министър-председателят Стефан Янев наблюдаваха успешното изпълнение на епизодите на море по време на учението „Бриз 2021“ днес, 16 юли, по време на деня за високопоставени гости и медии.

Участниците отработиха занятия при борба с пожар на търговски кораб в пристанище, демонстрираха умения при овладяване на похитен търговски кораб, както и спасяване на  бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив, информират от Министерството на отбраната.

Министър Панайотов подчерта, че учението е получило отлична оценка и от участниците в него. „Отработиха се действия за реакция при аварии, за борба с подводници, унищожаване на мини и борба с въздушни цели – ПВО“, поясни той. Министърът акцентира върху мащабите на учението - в „Бриз 2021“ участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и над 2000 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Министър-председателят Стефан Янев акцентира върху значението на „Бриз 2021“ за повишаване на способностите на въоръжените сили на страните-участници. 

На въпрос за доклада на Служба „Военна полиция“ за катастрофата в Черно море със самолет „МиГ-29“ министърът заяви: „Искам дебело да подчертая, че не става въпрос за пилотска грешка. Никъде в доклада не пише такова нещо. Мисля, че ясно е казано какви са причините. Продължава разследването на прокуратурата, нека да изчакаме резултатите от него“.

Снимка: МО

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК