Шефът на АПИ: Изграждането на АМ "Рила" ще изведе трафика извън София

Би подпомогнала развитието на туризма в Югозападна България

14.07.2021 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Шефът на АПИ: Изграждането на АМ

"Идеята за строителството на автомагистрала "Рила", известна като далечен южен обход на София, свързващ автомагистралите "Струма", "Тракия" и "Хемус", е изключително добра от гледна точка на свързаността и извеждането на трафика извън София." 

Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Апостол Минчев, който заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Тодор Анастасов участва в кръгла маса на тема "Автомагистрала "Рила" - свързаност, коридори, перспективи", организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта.

Председателят на АПИ подчерта, че изграждането на АМ "Рила" би подпомогнало развитието на туризма в Югозападна България, както и икономическите инициативи на региона. 

Той напомни, че идеята за строителството на автомагистралното трасе датира повече от 20 години като далечен южен обход на София, но за това време нищо не е реализирано и изрази надежда процедурите по нея да стартират в близко бъдеще.

"Ще е трудно да убедим държавното ръководство, че са необходими в пъти повече средства за поддържането на пътната мрежа такава, каквато би трябвало да бъде тя в европейска страна, както и да продължи и да се подобри строителството на автомагистрали, което е започнало, но не върви добре", посочи още инж. Минчев.

"Трябва да търсим начини да използваме публично-частното партньорство или концесионирането, така че да си подобрим свързаността и обслужването на хората",  каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК