КНСБ: 22% от работещите у нас получават минимална заплата

За издръжката на тричленно семейство, което е типичното за страната, е нужна брутна заплата от 1240 лева

13.07.2021 | 22:15 Редактор: Юлия Христова
КНСБ: 22% от работещите у нас получават минимална заплата

Към края на март 21,8% от всички наети в страната лица работят на минимална заплата, показват данни на КНСБ, представени по-рано днес (13 юли). Те са свързани с готвената от ЕС директива за минимално заплащане и изчисленията са насочени към заплатата, необходима за издръжката на домакинствата.

От тях е видно, че 493 хил. българи работят за минимално заплащане. Общо към 700 хил. души у нас получават минималната работна заплата или малко над нея и са "работещи бедни", тоест полагащи труд, понякога и над 8 часа, но не можещи да си осигурят нормален стандарт на живот.

"Това е фундаментален проблем на функционирането на пазара и икономиката", заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Според представените данни за нормалното съществуване по българските стандарти сам възрастен трябва да получава 1378 лв. заплата, или 1069 лева нетно. Сумата е по-ниска от средната работна заплата в страната, но има много големи регионални различия на този показател, уточни Пламен Димитров.

"2/3 от работещите българи получават под средната работна заплата за страната", категоричен беше той.

За издръжката на тричленно семейство, което е типичното за страната, е нужна брутна заплата от 1240 лева на едно работещо лице в домакинството, пише investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
олигархия
преди 2 години
Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители! Голяма крачка напред, (за годините на тяхното управление) ....към пропастта! Затова пък, милиарди са изтекли в нечии дълбоки джобове. Сигнализирай за неуместен коментар