За първи път изборна секция на ферибот: 28 моряци ще гласуват в открито море

Гласуването на борда на кораба ще бъде с хартиена бюлетина

09.07.2021 | 18:12 Редактор: Десислава Атанасова

Тази вечер от пристанище Бургас отплава единственият български кораб, чийто екипаж ще гласува на изборите в неделя. Капитанът на ферибота получи изборните книжа.

Фериботът ще отплава тази вечер за Батуми, а в изборния ден ще бъде край бреговете на Турция. Ще гласуват 28 души.

"Ще си започнем изборния ден, както се полага - в 7 сутринта и в зависимост, кой кога е свободен, кой кога почива. Целият екипаж ще гласува, всички имат желание, всички приемат идеята с въодушевление", сподели капитанът на кораба Пламен Панайотов. 

"Пет бала вълнение, ако укрепим всичко, както трябва, може и да се справим. Трябва да е много лошо времето, ние гледахме прогнозите, времето ще е хубаво, няма какво друго да ни попречи", обясни председателят на СИК на кораба Богомил Бонев. 

Това е единственият български кораб, на който ще се проведат избори в открито море. Гласуването на борда на кораба ще бъде с хартиена бюлетина, тъй като разкритата секция е под 300 души. 

"След изборния ден ще се изпрати мейл до собственика на параходството, до нашия мейл ще изпрати сканирания протокол, ние ще го разпечатаме и с едно наше решение ще обявим резултатите от кораба", посочи председателят на РИК- Бургас Михаил Хаджиянев

Изборните книжа бяха ескортирани до кораба от полицейска кола. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК