В България или в чужбина: Младите избират, но искат промяна в системата

Срещаме ви с Никол Горанова и Йосиф Рангелов

07.07.2021 | 14:07 Редактор: Тодор Петров

Дни преди извънредните парламентарни избори на 11 юли - ви показваме един от важните избори на младите българи и решението къде да е пътят на реализацията им. Никол избира да остане в България, за да спасява човешки животи, а Йосиф учи в Германия и е убеден, че реализация в страната ни няма. 

Само няколко изпита делят Никол Горанова от осъществяването на мечтата ѝ да стане лекар. Избира да практикува в родината си, защото иска да помага на хората тук.

"Искам да имам някаква власт, мъничка, но някаква точно върху тази ценност. Искам да съм спокойна като започна от моя личен кръг, за най-близките ми хора, че ще знам къде ще отидат и какво се случва. Може би звучи егоистично, но това беше първата мисъл. Загубих баща си, когато бях дете и живеех в страх, че може да се случи с майка. Моят избор беше, че искам да намеря път, за да владея ситуацията", сподели Никол. 

Преподавателите ѝ са нейното въдхновение, но проблемите пред младите медици са много. Никол се надява на промяна.

"Промяна в системата, промяна в посока, че нищо не трябва да се случва на база познати и на база "аз имам човек". Трябва да се случва на база качества и желание. Другото, което лично засяга мен и колегите ми, е закон за специализициите - той е неясен и несъществуващ. В момента, в който завършиш и получиш дипломата си, се казва, че оставаш сред нищото и се оправяш както можеш", каза още Никол Горанова.

Като бъдещ медик тя следи отблизо казуса с изграждането на Национална детска болница. 

"Това е просто недопустимо! Ние сме единствената страна в ЕС... Това трябва да се промени, трябва да се построи болница на базата на мнението на експерти, които работят в здравеопазването, а не на хора, които никога не се имали досег до него", категорична е Никол.

На другата крайност е Йосиф Рангелов. Той учи политология в университета в Бремен и е решен да остане в Германия след своето завършване. 

"Запътил съм с развитието си тук. Правих преди няколко месеца практика в една от политическите партии и целта ми е да се реализирам на интернационално ниво - за Европейския парламент. 

Йосиф вярва, че на този етап него кариерна реализация в България няма. 

"Работният пазар да бъде улеснен и достъпът до него също, и най-вече да има възможност, след като човек завърши, да работи по специалността си, а не да търси други възможности. Чувал съм много примери - приятели, които са завършили счетоводство, а после работят във верига супермаркети на касата", посочи той. 

И Никол, и Йосиф нямат колебания да дадат гласа си на 11 юли. Направили са обаче различен избор къде да се случи това. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
ДИМИТЪР
преди 2 години
Кво разбират т.н. млади от "промени". И те не знаят какво искат !!! Дрън , дрън !!! Сигнализирай за неуместен коментар